Πληρώστε άμεσα συνδεδεμένες και απόθεμα, δώστε 10χίλιαρο αρωγής στους Θεσσαλούς

Στην συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα (11/3), στο Μαξίμου, ειπώθηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες και ήταν φανερός ο εκνευρισμός από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο η πληρωμή συνδεδεμένης στο σιτάρι και στο βαμβάκι είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Τελευταία έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα την πληρωμή της συνδεδεμένης στα ζωικά λίγο πριν το Πάσχα.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Μάιο. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πάρει το θέμα πάνω του και να γίνει η πληρωμή τον Μάρτιο. Όπως ανέφεραν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν. Οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το νέο πρασίνισμα (Οικολογικά Προγράμματα) τουλάχιστον να πάρουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ο Αυγενάκης δεν δεσμεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μια ακόμη πληρωμή που έχει καθυστερήσει είναι το Εθνικό Απόθεμα 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νέοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2018. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η πληρωμή θα γινόταν Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής. Από τότε έχουμε μέχρι σήμερα σιωπή των αμνών για την πληρωμή (ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση Γεωργαντά).

Ο απόλυτος όμως αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού ήταν όταν άκουσε τους αγρότες να του λένε ότι τα χρήματα που ανακοινώνει δεν φτάνουν σε αυτούς. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κάρλας είναι περίπου 4.000 αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ της αρωγής αλλά τους αναγκάζουν να καταθέσουν ξανά φακέλους για να πάρουν τα 10.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν μια τέτοια ταλαιπωρία λες και έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της καταστροφής. Αποτέλεσμα πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ανακοίνωσε την πληρωμή ο πρωθυπουργός και ακόμη αυτοί οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 10.000 ευρώ. Ο Τριαντόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Και ένα ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΟΣΔΕ του 2023 είναι ανοικτό για διορθώσεις αλλά αλλάζουν οι καλλιέργειες; Για παράδειγμα κάνω συγκομιδή σιταριού το καλοκαίρι και έρχεται θεομηνία τον Σεπτέμβριο. Είχα σιτάρια και αλλάζω ΟΣΔΕ και δηλώνω ότι είχα βαμβάκια. Κάνω δήλωση ζημιάς αποζημιώνομαι για βαμβάκια και παίρνω συνδεδεμένη.

Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr